Fonduri în valoare de 1.277.764.611,54 lei (aprox. 284 milioane euro) au fost alocate universităților prin programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE). Raportul anual al Societății Academice din România (SAR) plasează 3 dintre universitățile ARUT în topul instituțiilor de învățământ superior cu cele mai multe fonduri atrase: Universitatea Politehnică din București, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iași.

Conform clasificării realizate de România curată, topul celor 5 universități care au reușit să atragă cele mai multe resurse din programul POSCCE este următorul:

Universitate Total contribuție UE + RO (lei)
Universitatea Politehnică din București 220.812.776,00
Universitatea Politehnica Timișoara 74.519.518,00
Universitatea Transilvania din Brașov 60.000.000
Universitatea TehnicăGh. Asachi din Iași 58.748.880
USAMV Iași 52.594.194,00

Sursă: Calculele autoarei pe baza datelor furnizate de către MFE, top 10 universități: valorile cele mai mari ale proiectelor POSCCE

Universitatea Politehnica din București se află pe prima poziție și după volumul total al resurselor atrase din proiecte europene, cu o pondere de 15% din valoarea totală absorbită de România.

UPT se remarcă printre primele universități din țară și în ceea ce privește corelarea valorii fondurilor atrase în cercetare cu performanța universității. Așadar, „scorul de meritocrație” dezvoltat pe baza numărului de citări al coordonatorilor de doctorat evidențiază recunoașterea internațională de care se bucură Politehnica Timișoara. Aceste rezultate sunt conforme cu pozițiile obținută de universitățile membre ARUT în prestigioasa clasificare SCImago Institutions Rankings, care, în 2016, poziționa Politehnica din București pe locul I, Politehnica Timișoara pe locul II și Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iași pe locul 4 în topul universităților din România.

„Considerăm că pozițiile fruntașe obținute de universitățile tehnice reprezintă o confirmare a politicilor de dezvoltare sustenabilă asumate de conducerile universităților membre ale Alianței, care prin tradiție sunt axate pe valorizarea resursei umane și modernizarea permanentă a infrastructurii, beneficii specifice programului POSCCE”, a menționat prof. univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, Președintele Alianței Române a UniversitățilorTehnice.

Exercițiul financiar pentru perioada 2007-2013 a fost prelungit până la data de 31 iulie 2015, astfel rezultatele și efectele programelor operaționale reprezintă încă obiectul unor analize pertinente pentru țara noastră. Raportul SAR,emis marți, 7 martie 2017, analizează modul în care au fost utilizate Fondurilor Structurale și de Coeziune de către beneficiarii celor 106 proiecte finanțate și în ce măsură poate fi corelată atragerea de fonduri cu creștere a performanței. Totodată, pentru că numărul de cereri de brevete a reprezentat un indicator relevant al POSCCE, au fost analizate datele publicate de către OSIM privind cererile în registrate în perioada 2001-2012. S-a constatat o creștere substanțială a numărului de cereri depuse de către universități și institute de cercetare în perioada de finanțare POSCCE – 680 de cereri în 2010, de aproximativ 6 ori mai multe cereri în comparație cu anul 2001.

Attachments:
Download this file (POS CCE _comunicat ARUT.pdf)POS CCE _comunicat ARUT.pdf[ ]337 kB